vrijdag 20 januari 2012

Kate Wax - Dust Collision

James Holden, wat is er toch met die man gebeurt? In de beginjaren van dit millenium was daar release na release en remixte hij iedere vooraanstaande artiest (tot en met Madonna) maar nu is het (relatief) rustig rond de man. Zijn label Border Community is ook al niet zo'n massa-uitbrenger, 34 releases in 8 jaar om precies te zijn. De laatste release op dit label is nog steeds geen solo release maar meneer Holden heeft wel weer eens aan de knoppen gezeten. Kate Wax is voor de Border Community fans een nieuwe naam maar de dame heeft al heel wat releases op haar naam staan.

Een nieuw album op Border Community dus en dat wekt verwachtingen. Welke kant gaat het label nu op? Kate Wax neemt ons, aan de hand van meester James Holden mee de diepte in. Met het openingsnummer 'I Knit You' worden meteen de bedoelingen duidelijk van het duo. Een oplopende baslijn en de kenmerkende vocalen van Aïsha Devi Enz zoals Kate Wax ook wel bekend is zetten de toon. Dit is een luisteralbum en niet zozeer een heftige dansplaat. Dit wordt nog duidelijker bij de volgende nummers. 'Dancing On Your Scalp' en 'Human Twin' zijn ingetogen nummers met een enkele piano en een duidelijke baslijn die een zeer sfeervol geheel neerzetten. Het is vooral de stem van Kate Wax die je door de nummers trekt en de muziek staat volledig in dienst van deze dame.

Vanaf 'Archetype' komt er wat meer swing in de nummers. Het komt dan ook niet als een verrassing dat James Holden bij de credits in het bijzonder wordt genoemd bij de nummers 'Dust Collision' en 'Echoes And The Light'. Dit zouden goed nummers voor de dansvloer kunnen zijn maar dan vooral aan het begin of helemaal aan het einde van de avond. Voor de release van het album heeft James Holden ook al een tweetal edits van deze nummers op vinyl uitgebracht die net wat rauwer waren dan de albumversies.

Na de twee meest dansbare tracks neemt het album weer gas terug en komt de sfeer weer meer naar boven. Dikke soundscapes met daarboven op de stem van Kate Wax, het klinkt allemaal even indrukwekkend. Kate Wax heeft een stem die je meetrekt en in samenwerking met James Holden weet ze daar de juiste muzikale toon bij te vinden. Aflsuiter 'Les Djinns' is misschien de, bijzonder mooie, samenvatting van het album. Beginnende met niets meer dan haar stem en een kleine drum bouwt het nummer op naar een episch hoogtepunt om dan abrupt te eindigen.

Conclusie: een nieuw diamantje uit de stal van James Holden waar hij ook nog de hand in heeft gehad. Kate Wax is een fantastische zangeres en weet de aandacht een album lang vol te houden. Ik ben ook zeer benieuwd naar de eventuele remixes die er komen van de singles van dit album. Hieronder kun je een 'livetrailer' vinden van het album.

Kate Wax: Live Trailer from Border Community on Vimeo.

dinsdag 3 januari 2012

Beats, breaks and melodies!

De oplettende lezer heeft het misschien al opgemerkt. In het jaaroverzicht mist een naam. Al een tijdje loop ik over 'het album van het jaar' te praten namelijk Glass Swords van Rustie. De plaat vind ik echter te goed om zomaar in een overzichtje te stoppen vandaar een paar dagen later een eigen tribute.

Laat ik beginnen met de eerste baas in dit genre namelijk Hudson Mohawke. Het album Butter komt al uit 2009. Dit jaar kwamen daar de EP's Satin Panthers en Pleasure bij. Dat Glasgow vruchtbare grond is blijkt wel uit het feit dat zowel Hudson Mohawke als Rustie uit Glasgow komen.

En dan Rustie dus. Het album kwam uit op 11 oktober 2011 vooraf gegaan door de single Ultra Thizz. Ik heb werkelijk geen idee in welke hokjes ik deze plaat allemaal ga gooien. Break-beat, trance-riffs, 4-4's, psychedelica, het gaat echt alle kanten op. Echt een topalbum wat je gehoord moet hebben in 2011!

Het mooie is dat we in 2012 nog veel meer van dit soort mooie briljantjes mogen verwachten en ook uit eigen land maar daarover binnenkort meer :).

maandag 2 januari 2012

Dit is 2012!

Tja, wanneer we gaan terugkijken dan moeten we ook meteen vooruit kijken! Woensdag doen we dat bij The Groove en vandaag doet Atze de Vrieze van 3voor12 het alvast voor ons! Enjoy!

Klik hier voor de (tijdelijke) download.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails