maandag 31 december 2012

Het beste van 2012: Drums 'n Basses 'n Garage sounding tracks

Retro, het is misschien wel het toverwoord voor 2012. Klap er een oud sausje overheen en je hebt gegarandeerd een hit. Er is echter nog veel mee retro aan 2012. 2012 betekende voor mij de definitieve terugkeer van Garage en Drum 'n Bass in mijn platentas. En wat een goed gevoel is dat!

Dubstep beleefde z'n commerciële doorbraak maar in het kielzog van deze hype kwamen oude gedienden mee. Voor Drum 'n Bass heb ik altijd wel een lichte zwak gehad maar platen kopen was een ander verhaal. Een paar mooie verzamelboxen op cd doen het altijd goed maar echt vinyl aanschaffen was er nog niet bij. Tot 2012. Er kwamen dit jaar een aantal sterke releases uit en via nieuwe kanalen kwam ik in contact met toffe releases. Een aantal daarvan kun je hieronder vinden in de vorm van een Youtube-clips.

Wat opvalt is dat ook het oude Garage-geluid weer helemaal terug is. De overleden gewaande muziekstijl is weer helemaal terug. Releases zoals je hieronder kunt horen van Royal T en Citizen maken me erg blij en er zit nog veel meer aan te komen!

Dit gaan we in 2013 dus ook nog horen!









Mijn Eclectro 'Overzicht van het jaar'




Wat een jaar was 2012! Een heel jaar schrijven en meedenken bij Electro, een jaar van veel nieuwe muziek in een nieuw jasje, oude muziek in een nieuw jasje, nieuwe muziek in een oud jasje en andersom en een jaar van heel veel goede livemuziek. Een kort résumé is daarom wel op zijn plaats.

50 Weapons
Het label van het jaar? Wat mij betreft wel. Zoveel goede releases van zoveel verschillende artiesten het is werkelijk top! De heren van Modeselektor hebben een neus voor goede muziek en dat komt allemaal uit op dit label. Prijsreleases van dit jaar waren onder andere de albums van Phon.o, Anstam, Benjamin Damage / Doc Daneeka, Shed en de eerste release van Atoms For Peace. Ook in 2013 kunnen we dit label in de gaten gaan houden!

Tnght - Tnght EP
De plaat van het jaar. Vooral door de fijne feestmomenten die deze plaat mij heeft gebracht. Op de draaikamer knalt deze al hard binnen maar in een dampende zaal, een festivaltent of onder een viaduct wordt de volledige impact pas echt duidelijk. Deze EP heeft al een hoop verzekeringswerk opgeleverd.



Django Django - Default
Hét popliedje van het jaar! Wat een hook en dan blijkt er nog een heerlijk album achter te liggen ook! Zelfs live overtuigen deze gasten voor de volle 100 procent en het rockt en swingt de pan uit! Topper!



Ghosting Season - The Very Last Of The Saints
Mijn terugkeer of hernieuwde kennismaking met mijn oude liefde Progressive. Oude held Sasha bracht dit uit op zijn label Last Night On Earth en maakte mij hier heel blij mee. We schreven er op Eclectro over en op de terugweg van Eclectro Directo, door een donker landschap, viel deze plaat als een bom binnen. Heerlijke release, nu nog op vinyl uitbrengen.



Blaudzun - Heavy Flowers
En iedereen maar denken dat Blaudzun alleen maar kleine liedjes kon maken. Fantastisch album en live is dit album de perfecte aanvulling voor de mooie luisterliedjes van de eerdere albums die Johannes (ook een naam uit 2012 trouwens) met zijn band maakte.



Goth-Trad - New Epoch
De ontdekking van dit album viel samen met de ontdekking van de online radioshow BenedenNAP. Een programma waar altijd wel een paar briljantjes in gedraaid worden en dat bijna allemaal nog op vinyl ook. Dit album is werkelijk een fantastisch voorbeeld van hedendaagse Bass-music. Diep, gelaagd en toch prettig in het oor liggend. Een absolute aanrader uit 2012 en dat de prijstrack Airbreaker niet op het vinylalbum staat maar los aangeschaft dient te worden zullen we ze maar vergeven.



Hyetal - Searchlight (Stay+ Remix)
Single van het jaar? Remix van het jaar? Feit is wel dat Stay+ een aantal heerlijke releases heeft gehad dit jaar en dat deze remix hun hoogtepunt voor mij is. Episch is een goed woord voor deze remix en ik hoop dat we in 2013 nog veel van ze gaan horen.



Halls - Fragile EP
Wat mooi! Mijn eerste reactie bij het horen van een snippet op het wereld wijde web. De EP bleek te bestellen bij The Sound Of Sweet Nothing maar dat leek makkelijker gezegd dan gedaan. Het duurde dus even voor de plaat binnen was maar wat een heerlijke EP! Het album is overigens minstens zo mooi of niet Inge?



Fudge Fingas ‎– Mass X (Vakula Dub Remix)
Nog zo'n briljantje uit de BenedenNAP show! Hear hear!



Squarepusher ‎– Ufabulum & Enstrobia
Als vinylfanaat smul ik van special editions en gelimiteerde uitgaven. Deze release doet de muziek eer aan. Een schitterende box die ook nog eens fantastisch klinkt! Mooie release en voor mij de eerste echt goede kennismaking met Squarepusher waardoor ik ook in zijn oude werk ben gaan graven!

Zo, een kleine greep uit de hoogtepunten van 2012. Zoals door ander redacteuren ook al gezegd zou ik de releases van Lone, Phon.O, Grimes, Legowelt, Yppah, en John Talabot ook checken! Een heel gezond en gelukkig 2013, maak je dromen waar en zo niet ook goed!

zaterdag 15 december 2012

Het beste van 2012: Ghosting Season - The Very Last Of The Saints

We schrijven 2002. Progressive house en Progressive trance zijn op het hoogtepunt van hun bestaan. Er komt een album uit van een man die op dat moment zijn sporen al lang en breed verdiend heeft. Echter, 'Airdrawndagger' maakt de status alleen nog maar groter. Het blijkt het hoogtepunt van de dj die onder de naam Sasha de allerbeste van de wereld is op dat moment.

Tien jaar later is de wereld van de elektronische dansmuziek hard veranderd. De Verenigde Staten zijn definitief veroverd en daarmee is het geluid van 'Electronic Dance Music' een heel andere kant opgegaan. Mannen als David Guetta, Tiesto en Armin van Buuren staan nu bovenaan de charts en dat komt vooral door goedwerkende sociale netwerken en minder door de muzikale verrichtingen. Dj's als Sasha, John Digweed en Sander Kleinenberg zijn in geen velden of wegen te bekennen in de lijsten. Ook muzikaal gezien hebben we een tijd weinig gehoord van Sasha. Hij ging over naar het maken van eigen edits van nummers, ging meer de electrohoek in en begon in 2011 een nieuw label. Voor dat laatste zijn we hem in ieder geval nog een lange tijd dankbaar want op dat label kwam één van de fijnste albums van 2012 uit.

Het label 'Last Night On Earth' bracht van het duo Ghosting Season het album 'The Very Last Of The Saints' uit. Progressive leek voor even weer in het middelpunt van de muziekwereld te staan. Een sfeervol, donker en diep album vol met lang uitgesponnen nummers met baslijnen, sferische soundscapes en mooie dialogen. Deze plaat stond bij mij op de doppen op het moment dat ik met de trein van Utrecht naar het mooie Hardinxveld ging. Het was laat in de avond en ik zat alleen in de coupé. Dit album is die avond hard binnengekomen. Wat een sfeer en iedere plaat heeft wel iets unieks waardoor dat nummer je bijblijft. Vooral de combinatie 'Lie' en 'Through You Teeth' is heerlijk. Dat Sasha dit heeft gevonden bewijst maar weer de goede neus voor muziek die hij heeft. Het enige nadeel van de drang voor vernieuwing van Sasha is dat hij 'vergeten' is dit fantastische album uit te brengen op vinyl. Het is een probleem waar je als vinylliefhebber wel vaker tegenaan loopt. De eerste single van het album is dan wel weer op vinyl uitgebracht. Laten we hopen dat er alsnog een vinylrelease komt.

Voor nu kun je van dit album genieten op Spotify, doe de lichten uit, de kaarsen aan en de subwoofer hoog. Schenk een goede borrel in en gooi het volume op 10. Geniet van dit schitterende album, één van de juweeltjes uit 2012.

woensdag 12 december 2012

Het beste van 2012: Tnght - Tnght EP

Het is altijd de moeilijkste vraag aan het einde van het jaar: 'Wat vind je de beste plaat van het jaar?' Tja, dat is meestal niet te doen. Er komen zoveel goede platen uit die ook nog eens niet met elkaar zijn te vergelijken dat je al snel met een plaat of tien in je handen staat. Dit jaar is er echter een EP uitgebracht die de complete danswereld op z'n grondvesten deed schudden. Was dat omdat deze EP een heel nieuw geluid of een nieuwe stroming introduceerde? Nope. Was het omdat het een samenwerkingsverband was die niemand had kunnen vermoeden? Nope. Wat was het dan? De EP klopt. Hij ramt, hij knalt, de beat is hard, de 'melodielijnen' kloppen, kortom: bijna perfect.

We hebben het over de heren van Tnght die een EP uitbrachten onder dezelfde naam. Tnght bestaat uit Lunice en mijn held Hudson Mohawke. De tracks op deze EP sluimerden al aan het begin van het jaar. Vooral 'Higher Ground' brak regelmatig dansvloeren tot de grond toe af. Later bleek dat ook tracks als 'Goooo' en 'Bugg'n' garant staan voor complete mayhem op de dansvloer. Op bijna ieder feest waar ik het laatste half jaar ben geweest kwam één van deze tracks wel een keer langs. Nu komt de grootste kwaliteit. Geen enkele keer had ik het gevoel dat de track uit m'n neus kwam, dat ik hem zat was, dat ik een rondje om ging omdat ik het nu wel had gehoord. Iedere keer kwamen daar weer die enthousiaste tintelingen om de dansvloer op te springen en helemaal uit m'n stekker te gaan.

Daarmee hebben de heren van Tnght een EP uitgebracht die wat mij betreft de titel plaat van het jaar verdient. Niet alleen om de plaat zelf dus maar ook om de onuitputtelijke uitwerking op alle dansvloeren. Hulde!


zaterdag 8 december 2012

Het beste van 2012: Blaudzun - Heavy Flowers

In de serie: 'Het beste van 2012' zijn we aangekomen bij één van mijn verrassingen van het jaar: Blaudzun. In 2010 was er de eerste kennismaking. Officieel op Lowlands maar echt goed in de Bredase Mezz waar we getuige waren van een fantastisch optreden. In de terugblik op 2011 van Johannes Sigmond ook vertegenwoordigd dankzij een fantastisch optreden bij Mart Smeets. Op 6 januari van dit jaar presenteerde Blaudzun zijn derde album genaamd 'Heavy Flowers'. We waren bij het releaseconcert in Tivoli en waren toen al erg onder de indruk van de nieuwe nummers. Waar de eerste twee albums erg ingetogen en klein waren was dit groots, meeslepend en bijna bombastisch!

De single 'Flame On My Head' was al gereleased en gaf een klein inkijkje in het komende album. Blaudzun leek alle schroom van zich afgegooid te hebben en maakte een plaat waar swing en pit in zat, grootse nummers en het mooiste is dat dit live net zo goed overkomt als op plaat. Hoogtepunt van het jaar, voor wat betreft Blaudzun's optredens, is dat bewuste Tivoli optreden. Alles klopt op deze avond. De nieuwe nummers klinken fris en vol energie en de oude nummers, waar er inmiddels al een aantal het credo klassieker verdienen, passen goed in de setlist. Daarnaast is een locatie als Tivoli geknipt voor Blaudzun en zijn band. Later het jaar zien we hem nog in Off_Corso (locatie te kil) en op Lowlands in de Grolsch (locatie te groot). Nee, de clubs is waar Blaudzun, wat mij betreft, thuis hoort. Dat blijkt ook wel uit de uitverkochte tour die hij dit najaar aan het doen is.

En het album zelf staat nog steeds als een huis! Een jaar lang is de plaat in en uit en weer in de tas gegaan en regelmatig opgezet. Het blijft een fantastische verzameling nummers die samen één geheel maken. Een plaat die met absolute zekerheid tot één van de beste van 2012 gerekend mag worden!

woensdag 5 december 2012

Het beste van 2012: Goth-Trad - New Epoch

'Takeaki Maruyama moet veel naar Abba hebben geluisterd want dit is bijna een cover." Een tekst van die strekking galmde door de boxen bij de aankondiging van 'Man In The Maze' bij het programma BenedenNAP. Tja, de eerste tonen van die plaat doen ook heel erg denken aan 'Mama Mia' wanneer je het nummer echter een minuut laat draaien dan weet je meteen dat je met kwaliteit te maken hebt. 

De Aziaat Takeaki Maruyama is al een tijdje bezig op labels als Deep Medi Musik en Skud Records. Dit album is echter mijn eerste kennismaking. Getriggerd door 'Man In The Maze' ben ik het album gaan luisteren. En wat voor een album hebben we hier zeg! Hoogtepunt voor mij is 'Airbreaker'. Het jammere is dat die weer niet op het dubbele vinylalbum staat maar als losse singel is gereleased. Wel op vinyl, dat gelukkig wel. Wat een beuker is deze single zeg. Dit jaar waren we op Audiobrawl en daar werd deze keihard de zaal ingeknald! Heerlijk. Dit soort knallers staan er nog meer op. 'New Epoch' heeft een heerlijke swing en groove, 'Anti Grid' rockt en 'Mirage' heeft meer een electro-feel. Dit album gaat echter breder en verder. Luister bijvoorbeeld naar het sferische 'Strangers' of het relaxte, reggea-achtige 'Babylon Fall'. Vooral 'Walking Together' is een favoriet van mij. Het nummer is fantastisch voor een duistere en mistige fietstocht door de polder. Wat een heerlijk nummer!

Sinds New Epoch bij mij in de kast staat is de plaat gaan groeien en groeien. Stak eerst Airbreaker met kop en schouders boven de andere nummers uit, na een paar luistersessies groeide de andere nummers. Nu is het een compleet album, vol hoogtepunten en verborgen juweeltjes. Daarmee is New Epoch voor mij één van de beste albums van 2012!

zaterdag 1 december 2012

December, de terugkijkmaand: BenedenNap

En daar is december dan. De maand van korte dagen, gezelligheid, de feestdagen en..... de lijstjes. Terugkijken op het jaar is onlosmakelijk verbonden met de decembermaand. Dat komt natuurlijk omdat het de laatste maand van het jaar is. Het hele jaar is aan je voorbijgegaan en nu is het tijd om de balans op te maken. Zo ook bij dit blog. Het stof lag er een groot gedeelte van het jaar duimendik bovenop maar de decembermaand is de perfecte periode om het bloggen weer op te pakken.

2012 dus, daar ga ik het de komende maand over hebben. 'Heb je daar de hele maand voor nodig?' Ja, is het simpele antwoord. Dit jaar heeft zoveel fantastische muziek gebracht dat ik zeker wel een aantal stukken kan vullen met mijn ontdekkingen, belevenissen en favorieten op muzikaal gebied. Uiteraard zal ik niet iedere dag iets posten maar doelstelling is om wel een aantal stukken te plaatsen. Maar goed, laten we beginnen met een van de mooiste ontdekkingen van 2012.

Op 6 oktober 2011 werd de eerste uitzending van het online radioprogramma BenedenNAP gepubliceerd. Het programma gebruikte de eerste 5 uitzendingen om te testen en het vaste format te vinden om daarna met enige regelmaat (eerste om de week en daarna om de twee weken) met een nieuwe uitzending te komen. Muziek op de grens tussen dansvloer en chillout zo zeggen presentatoren Roy Mantel, Toon Sackman en Martijn de Natris. Mannen met een uitgekiende smaak voor de obscuurdere, electronische dansmuziek. Ik volg dit programma vanaf editie 15 en ben meteen gepakt door de hoge kwaliteit van het programma. De uitgekiende productie, de rustige en zeer deskundige presentatie en natuurlijk de fantastische platenkeuze. Iedere editie komen er wel platen langs die mij van mijn stoel of van de bank doen blazen. Nieuwe releases van bekende maar ook hele obscure labels, thema-uitzendingen en mooie classics wisselen elkaar af. Het mooiste van deze online radioshow is nog wel dat bijna alles van vinyl wordt gedraaid. Iedere week struinen de presentatoren de lokale platenwinkels en het wereldwijde web af om de briljantjes te vinden. Daar word ik als vinylfanaat uiteraard heel erg blij van.

Muzikaal blijven de uitzendingen boeien. De stijlen die langskomen variëren van dubstep, UK bass en drum'n bass tot techno en ambient. De smaak is uitgesproken en concessies worden er niet gedaan. Een flink aantal van de mooiste en beste platen van 2012 komen uit één van de playlists van deze show.

Kortom: één van dé ontdekkingen van 2012 is BenedenNap
Je kunt de uitzendingen beluisteren op Mixcloud.
Meer informatie over de gedraaide platen kun je terugvinden op de Facebookpagina.

Om er meteen in te komen kun je de meest recente uitzending hieronder terugluisteren.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails