zondag 18 oktober 2009

De Plaat En Zijn Verhaal Editie 7

Ja, daar is ie weer, de Plaat En Zijn Verhaal, Editie nr. 7.

Dit keer geheel gewijd aan de Strictly 90's uitzending van The Groove.

De artiest van deze plaat en zijn verhaal is geboren op 11 september 1965 in New York en heet Richard Melville Hall, beter bekend als Moby.

Zijn artiestennaam heeft hij ontleend van zijn lievelingsboek Moby Dick.

Moby is gaan produceren in 1990 en in tegenstelling tot vele andere producers uit die tijd is Moby geen DJ. Hij is juist producer pur-sang, alhoewel hij wel live performances geeft. In de dingen die hij doet is Moby een echte einzelganger te noemen, ook wordt hij door de buitenwereld en de in de house scene als een nerd gezien. Met name gesterkt door zijn uitgesproken veganisme en zijn milieu- en direnrechtenactivisme. In zeker opzicht is Moby een echt buitenbeentje, wel een met enkele contactgestoorde trekjes.

Zijn muziek daarentegen wordt door menigeen of enorm aanbeden en geadoreerd of juist enorm gehaat en gemeden. De controverse zit dus niet alleen in de persoon maar ook zeker in zijn muziek. Als producer is hij misschien wel een van de meest veelzijdige en creatieve mensen in the scene te noemen.

Het nummer van deze editie betekende tevens zijn doorbraak bij het grote publiek. Moby liet zich inspireren door de cult hitserie Twin Peaks. Het nummer Go uit 1991 is een tijdloos, sferisch en hypnotiserend nummer wat (bijna) iedereen zal kennen. Het nummer zal nog lengte van dagen gaan voorkomen in all-time dance en houseclassic lijstjes.

Geniet van deze begin jaren 90 klassieker van een muzikaal meester genie.


Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails