zondag 10 januari 2010

De Plaat En Zijn Verhaal Editie 8

Vanavond een plaat van een echte Hollandse Pionier!

Deze producer heet Orlando Voorn en zoals gezegd dus van Neerlandse bodem. Orlande begon te DJ-en vanaf zijn 12e jaar, won in 1986 de Dutch DMC DJ Championship met zijn eigentijdse mix van hiphop en electro.

Eind jaren '80 begonnen met produceren cq. expermimenteren. Zijn eerste plaat kwam uit in '88 onder zijn monniker Fix-O-Matic, in 1990 kwam Orlande terug als Trigger en later in 1991 bracht hij platen uit onder de naam Frequency op Lower East Side Records, denk aan underground club hits als Kiss The Sky, Where Is Your Evidence en Slam To The Funk.

Met name de platen onder de naam Frequency werden overzees opgepikt door Amerkiaanse DJ's en producers, met name uit de hoek van Detroit, namen als Juan Atkins, Blake Baxter, Derrick May en Kevin Saunderson. Orlando heeft dan ook verschillende platen uit mogen brengen op een aantal grotye vooraanstaande Detroit labels als Fragile en KMS Records.

Het was met name Orlando die verantwoordelijk was voor de innige relatie die ontstond tussen de Amsterdamse techno scene en die van Detroit. Begin jaren '90 bracht Orlando talloze platen uit onder verschillende alliasen, met name als Format, Nighttripper, de samenwerking met Blake Baxter als Ghetto Brothers, Fix, Basic Basterd op Outland Records waren zeer succesvol. Zeker de platen op het alom geprezen techno label ESP (Extra Sensual Perception) Records waren in die tijd echte HOT items en gehypte en daarmee zwaar gezochte platen wereldwijd in the scene.

Over naar de plaat. De plaat van Orlando waar ik voor gekozen heb is van zijn #1 EP als Format, de track heet Solid Session, uitgekomen op ESP in 1991. Deze plaat is voor mij een blauwdruk waarbij het nummer de perfectionering is van de samensmelting van een uniek klinkende sound, creatief, aanstekelijk, opzwepend, maar bovendien melodieuze techno. Tijdloos en nu nog even mooi klinkend als toen.

De plaat hoorde ik voor het eerst voorbij komen in, ik denk 1992, in Zeeland, Renesse, in discotheek Het Roefke. De DJ, als ik me het goed kan herinneren, heette Rob Vos. Hij schepte er veel plezier in om het overwegend mainstream publiek af en toe te bestoken met meer underground getinte platen, waarbij hij zeker ook oor voor kwaliteit had. Hij was ook diegene die mij en Gerben (nee, geen familie van hem...) liet kennismaken met de berucht en beroemde, maar nu herlaas ter ziele zijnde, platenwinkel Hotmix in Den Haag, maar... daarover meer in een andere De Plaat En Zijn Verhaal.

Terug naar Format met Solid Session! Een rasecht Nederlands fabrikaat! van een producer die zijn sporen in The House Scene dubbel en dwars heeft verdiend. Geniet van deze plaat! en tot de volgende De Plaat En Zijn Verhaal.

Easyrider


Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails