zondag 14 juni 2009

De Plaat En Zijn Verhaal Editie 4



Teaser 1e uur: vanavond als gastcolumnist Gerben Vos. De formatie van vanavond heeft vooral furore gemaakt door hun vooruitstrevende live optredens eind jaren ‘ 90 op festivals wereldwijd.

De Formatie:
De broers Paul en Phil Hartnoll (g.b. 1964 en 1968) opgegroeid in Sevenoaks, Kent, UK, starten in 1989 de formatie Orbital met al direct hun 1e en all-time classic track “Chime” die in de UK in het voorjaar van 1990 in de britse Top 20 belandt. De track is gemaakt door gebruik te maken in hun garage van hun vaders 4-sporen recorder, de track werd direct als master op cassette opgenomen.
De broers hebben in de loop van de jaren ‘90 naast hun eigenzinnig techno georiĆ«nteerd geproduceerde tracks met name bekendheid verworven door hun “live acts”. Deze acts werden door een breed publiek gedragen. Naast o.a. Underworld en Faithless is Orbital een van de formaties die er voor hebben gezorgd dat halverwege de jaren ’90 steeds meer electronisch georiĆ«nteerde bands en formaties populariteit wonnen bij het grote publiek op de grote festivals met het gevolg dat electronische live muziek steeds vaker een onmisbaar onderdeel ging uitmaken bij de line-ups van de vanuit origine traditionele popfestivals.

De plaat:
De track van Orbital die wij hebben gekozen heet “Halcyon” in de “live” uitvoering. De track is vernoemd naar een slaappil / tranquillizer. In de track zijn de vocale samples verwerkt van Opus III – It’s a fine day. Met name in de live uitvoering zijn samples en passages gebruikt die niet als single op plaat of CD zijn uitgebracht. Met name deze track weerspiegelt het brede muzikale spectrum waarin de heren produceren. De melodieuze gelatenheid, de puurheid en emotie die de track uitstralen zijn representatief voor het werk van Orbital.
Helaas hebben de heren in 2004 besloten om hun samenwerking te verbreken. Hun laatste track die ze samen hebben gemaakt is “One Perfect Sunrise”.
Het positieve nieuws is dat de heren aangekondigd hebben om deze zomer en najaar een reunion tour te gaan doen, en nou maar hopen dat ze ook naar NL komen.

Onze ervaring met Orbital live gaat al weer terug naar 1999. Het was eind mei en Gerben en ik hadden kaartjes gekocht voor het "Drum Rhythm Festival" wat in Amsterdam werd gehouden op het Westergasfabriek terrein. Een brede line-up met live optredens van bands/formaties en bekende internationale DJ's. Namen als Carl Craig, Kevin Saunderson, DJ Remy, Lamb, Urban Dance Squad, The Postmen en dus ook Orbital. Voor ons als Alblasserwaardse Polder Jochies was dit voor toen wel iets speciaals om naar uit te kijken. 's avond gingen we dan ook samen met de trein naar Amsterdam. Eenmaal aangekomen begonnen we aan de wandeling naar het Westergasfabriek terrein. Al snel liepen we mee in de bonte stoet met partymensen. Eenmaal aangekomen op het terrein wisten we niet wat we zagen. Het publiek was al in grote drommen toegestroomd en bestond uit een bonte mix van extravagante, excentrieke, uitgedoste en soms halfnaakte partypeople. Wij keken dus ons ogen uit. Na een poosje op het terrein te hebben rondgelopen en hier en daar s ff hebben geluisterd besloten we om terug te gaan naar de grote tent waar Kevin Suanderson was begonnen te draaien. Een energieke techno set met zo nu en dan een voor ons bekende plaat zoals Donna Summer- I Feel Love en 69 - Jam The Box. De sfeer bij het publiek zat er al goed in en ook wij voelden ons prima thuis en ervaarden het ware festivalgevoel. Na de laatste plaat van Kevin werd de tent vol rook gezet en was het moment aangebroken voor de heren van Orbital. Na een sferische en mysterieuze intro kondigden de mannen zich optisch aan door de 2 (zak)lampjes op hun hoofden te laten branden, een uiterlijk kenmerk waar de heren inmiddels op de festivals bekend mee waren geworden. Een fantastisch gezicht om te zien hoe zij beiden opgingen in hun eigen symphonie van energieke en melancholische techno. De manier waarop zij het publiek bespeelden, meevoeren, en later in extase brachten was werkelijk uniek en een hele intieme ervaring. Werkelijk het gehele publiek ging als 1 samengeklonterde massa op in de muziek. We werden simpelweg meegezogen en volledig overdonderd. Het "WOW" gevoel was zelden zo intens beleefd. Leve de festivals! en de live optredens! en dank aan Orbital! voor de formidabele performance die zij ten gehore hebben gebracht, die hete zomer in 1999 in Amsterdam.

Tot zover de 4e editie van de Plaat En Zijn Verhaal, met dank aan Gerben voor zijn optreden als "gast" columnist.

Easyrider


Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails