zondag 13 november 2011

Het verdriet van elektronische muziek.

Donderdagavond, De Wereld Draait Door. Naar aanleiding van het 10-jarige jubileum van de Ipod stelt het programma een lijst op met muzikanten en bands die de muziekscene hebben veranderd en gemaakt tot wat hij nu is. In de eerste 'aflevering' zitten Waylon en Jan Donkers aan tafel samen met tafelgast Giel. De gasten mogen toevoegingen doen maar daar moet dan ook een band of muzikant voor wijken. Uiteraard staan o.a. The Beatles en Bob Dylan in de lijst en die zullen er ook wel niet uit gaan. In de eerste voorzet die de redactie heeft gegeven zit Kraftwerk als enige elektronische exponent. Verder uiteraard veel gitaren, een paar soulmannen en zangeressen. Let op, het gaat dus om revolutionairen, om veranderaars en in de basis niet om smaak.

De heer Donkers ziet dat deze aflevering echter anders. Bij de vraag wie er moet wijken knalt hij resoluut Kraftwerk uit de lijst. Giel reageert vol ongeloof omdat Kraftwerk de enige groep is die onder elektronische muziek valt. Donkers reageert echter als volgt: 'Tja, ik heb niets met muziek die niet met echte instrumenten is gemaakt en door echte mensen.' Zucht, het is het verhaal wat we altijd naar ons kop krijgen. Een opmerking in de categorie 'dat kan toch iedereen'. Donkers drukt zijn mening gewoon keihard door. Totaal niet rekening houdende met de invloed van Kraftwerk en het pionierswerk wat ze hebben gedaan. Waylon naast hem zit hard mee te knikken wanneer Donkers zijn 'echte mensen' opmerking door de studio gooit.

Wat is dat toch? Hebben we als elektronische muziek geen iconen? Zijn we dan echt nog maar een voetnoot in de geschiedenis van de muziek onder de 'vakjournalisten'? Ik ben echt benieuwd hoe deze lijst zich gaat ontwikkelen en ik zal het ook op de voet blijven volgen. Wellicht moeten we hier maar een alternatieve lijst gaan maken met alternatieven die ook in de lijst kunnen.

Ik ben benieuwd...

2 opmerkingen:

Robert Jan zei

Gelukkig hebben we vandaag de dag niet meer van dit soort 'deskundigen' als filters voor onze muziek-nieuwsstroom.

En wat betreft de discussie 'echte' instrumenten: Een computer is ook een instrument! No way dat je zomaar een dikke plaat kan maken met een computer: moet je net zo goed leren als een gitaar!

GoldcoastMusic zei

Die Jan Donkers is ook wel een fossiel hoor... Kraftwerk hoort in de lijst.

Ben het eens met Robert Jan m.b.t. de computer als instrument: mensen stoppen de geluiden in de apparatuur en er zijn ook mensen en kunde nodig om er een goede sound uit te krijgen.

Een lijst van producers, DJ's en acts die de electronische muziek hebben veranderd lijkt me een goede zet. Dan hebben Kraftwerk, The KLF, The Prodigy en Tiƫsto alvast mijn stem binnen.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails