zondag 6 januari 2013

Highlights 2012 Part 2



Telefon Tel Aviv‎– The Birds

Het was 2009 toen ik zelf in aanraking kwam met de formatie Telefon Tel Aviv uit New Orleans, namelijk door de remix van de track You Are The Worst Thing In The World door niemand minder dan Sasha. De track verscheen op zijn Invol2ver compilatie. Met de ervaringen van deze track waren mijn oren gespitst op nieuw werk van TTA. Helaas bleek in 2009 een van de heren van TTA, nl. Charlie Cooper te zijn overleden, nota bene 2 dagen na de release van hun 3e album Immolate Yourself! De openingstrack The Birds op dit prachtige album bleek het afgelopen jaar de reden voor het duitse label BPitch Control om deze track een eigen release te geven en voor mij dus zeker reden tot aanschaf. Het orginele nummer op de A-kant en op de B-kant 2 remixes van Ellen Alien en Matthew Dear. Tevens een niet eerder gereleasde track The Sky Is Black als 2e nummer op de A-kant, overigens wel al in 2011 door BPitch Control als laatste nummer op de CD-compilatie Werkschau uitgebracht, maar nu dus voor het eerst op vinyl! The Birds is een prachtige vocale progressive vs leftfield track zoals we dat ook in de jaren 2008 en 2009 veel terughoorden in Sasha's werk. Zo ook, mogelijk nog euforischer en eclectischer, de track The Sky Is Black, wat een dijk van een nummer! De remixes van Ellen Alien en Matthew Dear mogen er ook zeker zijn maar halen het niet bij de 2 tracks op de A-kant, maar dat is vooral een kwestie van smaak. Het zou mooi zijn als er de komende jaren meer artiesten zouden zijn die bij wijze van tribute en eerbetoon remixen willen maken van het oeuvre van Telefon Tel Aviv, let's hope so!






Desolate ‎– Celestial Light Beings

Met nog geen 30 lentes jong is de duitse Sven Weisseman al een begrip in de muziekscene, vooral bij de IDM, downtempo en ambient liefhebbers. Sven is bovenal componist en speelt daarnaast zelf piano, acoestisch gitaar, percussie en componeert ook jazz en soundtracks. Dat deze man een muzikaal virtuoos is, is dan ook zeker terug te horen in zijn producties, zo ook op zijn 2e album onder zijn alias Desolate. Celestial Light Beings is een muzikaal epos, van klassiek naar IDB en van ambient naar dubstep, iedere track tot in de puntjes verzorgd en geproduceerd, tot in de kleinste muzikale details. De luisteraar gaat op een emotioneel getinte muzikale trip bij het opzetten van deze langspeler, een genot. Sferisch, emotioneel, eclectisch, theatraal, you name it! De LP verscheen op het Hamburgse Fauxpas Musik, voor mij een "must buy" label, net als het eerder genoemde 50Weapons. Gezien de jonge leeftijd van Sven ga ik er vanuit dat we nog vele mooie producties van de man tegemoet gaan zien in de toekomst en dat vind ik verre van vervelend. Een "to be watched" artiest.






Hyetal‎– Searchlight

In 2011 was de track Diamond Islands van Hyetal met de meedogenloze Boddika remix een highlight van 2011, reden voor mij om deze artiest te blijven spotten. In 2011 verscheen ook het album Broadcast, van deze David Corney aka Hyetal. Een van de hoogtepunten op dit album was de track Searchlight. In 2012 verscheen deze track als full release met op de B-kant een Stay+ remix. Met deze formatie Stay+ maakte ik reeds in 2011 al kennis middels hun mindblowing dubstep debuutsingle Fever, eveneens een highlight uit 2011. Ik kan je vast verklappen dat er in deze highlight serie 2012 nog meer lekkers van deze engelse formatie uit Manchester volgt, tbc. Hun remix van Searchlight is er een van epische properties. De track heeft stunning dubstep beats, een almost haunting en sferisch verloop met een killer climax. De soms rauw maar toch Balearic klinkende en aanwezige mid-synth sounds zijn soms net even met teveel loudness opgnomen, maar het wat terugdraaien van de mids op de mixer maakt het allemaal weer prachtig klinkend. Deze aanwezige haunting mid-synths zijn al een waar keurmerk van de heren aan het worden. Op naar meer tracks van Stay+ in 2013!






Duke Slammer‎– Spandex / VHS Distress

Duke Slammer is het electro-funk pseudoniem van Luke Sanger aka Luke's Anger, beter bekend van zijn energieke techno life-sets. Deze engelsman heeft net als Applebim en Addison Groove een heuse studie gevolgd in de muziek, nl. Creative Music Technology (BA hons) aan de Bath Spa University, mooi dat dit tegenwoordig kan! Muzikale inspiraties te over bij deze man. Ook runt Luke zijn eigen electronic indie label Bonus Round en het sublabel Bonus7, met louter 7" releases op clear vinyl. Afgelopen jaar zag zijn 2e album het licht, echter voor de vinylfanaten onder ons was het even slikken. Het bass-laden en met funk en p-funk beinvloede album werd alleen als digitale release en als cassette uitgebracht, waar van de cassette variant slechts 25 stuks verschenen. Gelukkig was daar dan het sublabel Bonus7 met zijn louter 7" releases, zo ook deze release met de titeltrack Spandex. Deze track was een waar opium bij vondst in de Beat-sectie van Deejay.de waar menig drum n bass en dubstep tracks te beluisteren waren. Een heuse frisse en creatieve p-funk track anno 2012, machtig! ZO machtig dat deze dope track niet in deze highlight serie mocht ontbreken.






Icasol‎– Stralau EP

Berlin based Sebastian Gaiser aka Icasol is zeker niet scheutig met zijn releases, maar als hij dan toch besluit iets uit te brengen dan is het goud, zo ook deze Stralau EP. De track Stralau op de A-kant is een ware krautrock track met melodieuze synths en een slow beat welke pas halverwege het nummer zijn intrede doet. Ook heeft de track iets melodramatisch over zich. Het gevolg is in ieder geval dat deze track bij mij is blijven hangen en daarmee wederom een prachtig exemplaar voor in de platenkast en een aanwinst voor de muziekverzameling.






Burial + Four Tet‎– Nova

Tja, een highlight overzicht zonder Burial, ondenkbaar toch! Inderdaad. Deze William Emmanuel Bevan is een van de, misschien wel de meest gehypte dubstep producer van de afgelopen jaren. Zijn releases zijn over het algemeen van het "buy if U can" en "one per customer" gehalte, geliefd en gewild zeg maar. Is dit dan terecht? Yep, ik vind van wel. Burial is the deal, zijn tracks zijn van een weergaloos schoonheidsgehalte, en ja, tuurlijk, dubstep moet wel een beetje je ding zijn. Zo hier de release van de track Nova, nota bene in samenwerking met Four Tet, als one-sided release op Text Records, het label van Kieran Hebden aka Four Tet. Samen staan deze helden dus garant voor een prachtige track. Sferische, epische dubstep zoals we dat mogen verwachten. De meldodielijn doet mij een beetje Jamie XX achtig overkomen, maar dat mag de pret zeker niet drukken, in tegendeel.



To be continued in Part 3

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails