dinsdag 1 januari 2013

Highlights 2012 Part 1


Highlights 2012, tja waar te beginnen. Ook 2012 is weer een heus muzikaal smuljaar gebleken. Ook dit jaar ben ik er niet in geslaagd al het moois op muziekgebied op vinyl aan te schaffen, net zoals vorige jaren overigens... Daarmee wordt het "wanted" lijstje weer een beetje langer, ach so be it! Gelukkig heb ik genoeg lekkers aan kunnen schaffen en wil ik jullie hieronder "in order of appearence" meenemen in mijn highlights van 2012, voor nu part 1.

John Talabot - ƒIN
Reeds in januari van dit jaar verscheen direct een van de mooiste albums van dit jaar, namelijk van de in Barcelona woonachtige Oriol Riverola aka John Talabot. Zijn debuutalbum op het berlijnse Permanent Vacation label is het best te beschrijven als een mix van house meets disco meets indiepop. Na een aantal keer luisteren kreeg het album voor mij een magische werking met zijn laidback tribal beats en mysterieuze sferische synths. Prachtige kwalitatieve tracks maakten dit album een waar meesterwerk. Niet meer weg te slaan in mijn platenkast in de woonkamer en ook de bij het vinylalbum bijgevoegde CD ligt steevast in mijn auto. Op naar je tweede album John!






The Phantom - EP2
The Phantom is de artiestennaam van de poolse DJ en producer Bartosz Kruczynski, een van de upcoming DJ-talenten uit het voormalig Oostblokland. De in Warschau woonachtige Pool levert met deze "EP 2" een mooi gevarieerd palet aan hippe nummers vanuit de substromingen UK Garage, Bassmusic, Dubstep en Hip Hop. Helaas is de beste man nogal eigenwijs in de wijze waarop hij zijn releases uitbrengt, EP 1 kwam alleen als digitale release uit en zijn MC 1 album alleen als cassette... Nogal spaarzaam dus als het de zwarte pakken betreft. EP 3 is dan gelukkig wel weer announced voor januari 2013 op 12". De geluiden gaan ook op dat Bartosz op dit moment werkt aan een album voor 2013, goed om deze muzikale duizendpoot in 2013 in de gaten te houden. Uitschieter op deze EP2 is het nummer Gothic, met een knipoog naar het werk van Hudson Mohawke. Het prachtige artwork van de hoes door de Poolse artiest Zeppy Zep mag ook zeker worden genoemd.





Benjamin Damage / Doc Daneeka ‎– They!Live
Het engelse duo Benjamin Damage & Doc Daneeka kwamen begin januari 2012 met een eerste album They!Live op het prestigieuze duitse label 50Weapons van de heren Modeselektor, wat mij betreft een van de meest interessante labels van 2012. Op dit prachtige album, wat een combinatie is van techno, dubstep en electro, 3 tracks met zangeres Abigail Wyles, een zeer verrassende kennismaking met de kwaliteiten van deze vocale sensatie, zeker in combinatie met de uitgesponnen melodielijnen en laiback bassdriven ritmes en percussie. Kwaliteit ten top op 50Weapons. Ondanks dat dit album al weer bijna een jaar uit is, is het nog steeds heerlijk luisteren naar dit album, wederom een blijvertje voor in platenkast in mijn woonkamer. De voor mij mooiste track van het album is Battleships. En degene die het album vroeg heeft gespot was in gelegenheid om de limited 2x12" op clear vinyl te bemachtigen, zoals ik.







Shlohmo‎– Vacation EP
De in San Francisco woonachtige van oorsprong hip-hop producerende en joodse Henry Laufer aka Shlomo weet met zijn eigenzinnige Vacation EP vele liefhebbers van de abstracte downtempo beats in combinatie met leftfield, glitch en ambient sci-fi te bekoren. Smullen geblazen met 3 originele tracks op de A-kant en 4 remixes op de b-kant van grootheden als Airhead en Nicolas Jaar. Ga er maar eens lekker voor zitten, deur op slot, telefoon op stil, koptelefoon op en genieten maar.






Gang Colours‎– The Keychain Collection
Met de lente in het vooruitzicht bracht Will Ozanne aka Gang Colours het afgelopen jaar zijn album The Keychain Collection uit op het label Bronswood Records van Giles Peterson. Een perfecte match voor het van origene acid-jazz georienteerde sub-label van Talkin' Loud. Giles, zoals altijd een neusje voor muzikaal talent, vond dat de gecomponeerde soft-vocals, grand piano en subtiele electronische elementen ear-catching waren voor zijn Brownswood Records. Will is zelf verantwoordelijk voor de vocalen, welke overigens sterke overeenkomsten geniet met James Blake. Wat het album bijzonder maakt is dat de gebruikelijke accoorden van acid-jazz en soul ondertonen plaats hebben gemaakt voor subtiele pitched down vocals en drum programming en dubby bass grooves. De combinatie van subtiele piano accoorden, slow garage en dubstep beats maken dit album een blijver. Neem de tijd om dit uitgesponnen album een paar keer goed te luisteren en je ontdekt iedere keer weer nieuwe elementen.






Sun Glitters‎– High
De luxemburgse Victor Ferreira heeft met zijn High EP een flinke duit in het zakje gedaan als het gaat over het motto "as slow as you go", "2012, het jaar van de slow-beat". De eerste keer luisteren begon ik echt te twijfelen of ie niet op 45 toeren moest worden gedraaid. Ook hier gold wederom; opzetten en genieten! Eenmaal in de downbeats van deze EP gezogen kom je er niet meer zo makkelijk van los en dat is niks erg. Lome ritmes, laidback soundscapes, dubby downpitched drumprogramming en lossy vocals maken deze EP een echte dreamscape from reality. Of het nu de ondergaande of de opkomende zon is, een lazy afternoon of een backride from an afterparty, de tracks op de High EP passen naadloos in deze genres.




To be continued in part 2.

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails